Home » Onderwijskundig » Zijn dit de docenten van de toekomst?

Zijn dit de docenten van de toekomst?

IBM werkt aan een lerend systeem met een geweldig informatiebestand, namelijk het Watson systeem. Watson werd bekend doordat het werd ingezet in de zorg met het stellen van een diagnose, waar een arts vele malen langer over deed en lang niet zo accuraat. Onlangs won een Watson van een van de beste jeapoard-spelers van de wereld. Nu heeft watson een nieuwe tool, eentje die kan praten, antwoorden kan geven, vragen kan stellen en kan leren. Het heet een “cognititoy”. Daarmee komt er een geheel nieuw level van intelligentie beschikbaar.

De vraag is nu wat dit kan betekenen voor het onderwijs. Onlangs namen we deel aan een workshop over technologie in het onderwijs. Deze werd georganiseerd door Twijnstra en Gudde. Daar ontstond discussie tussen de deelnemers over de rol van de docent. Duidelijk werd dat deze toy een interessante toevoeging vormt in het onderwijs. Uitgelegd in onderwijskundige terminologie kun je je voorstellen, dat ontwikkeling op de onderste lagen van Bloom, of de reproductieve kennis en inzicht in de taxonomie van Romisoswki prima door deze dino kunnen worden uitgelokt.

Dat dit soort slim speelgoed een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van een kind staat buiten kijf. Nog interessanter is het beschikbaar komen van dit soort big data voor ook andere sectoren in het onderwijs. We volgen deze ontwikkelingen op de voet.

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Spring naar toolbar